Na ocvrti cikoriji s »Krnčanovo« omako

Kmetija na Krnicah / Boštjan Novak

Na ocvrti cikoriji s »Krnčanovo« omako

Oprane in posušene cikorijine liste narežemo na debelejše rezance in jih po malem ocvremo v vročem olju. S penovko jih poberemo in položimo na papirnato brisačo, da se odcedijo.

Smetano in nariban sir na majhnem ognju segrevamo toliko časa, da se omaka lepo poveže. Omaka ne sme zavreti. Po okusu začinimo s soljo, poprom in z majaronom. Če je omaka pregosta, jo razredčimo z malo mleka.

Kuhane idrijske žlikrofe damo v omako in ponev narahlo pretresemo, da se jih omaka oprime. Na sredino krožnika položimo ocvrto cikorijo in nanjo pripravljene idrijske žlikrofe.

Za 4 osebe potrebujemo
  • 300 g cikorije,
  • olje za cvrenje,
  • 100 g staranega sira »Krnčan« (ali drugega zorjenega kravjega sira),
  • 2 dl sladke smetane,
  • sol,
  • poper,
  • majaron
Čas priprave
20 minut
Težavnost

Lahka

Mladinski center Idrija

Organizator: ZVEZA DRUŠTEV MC IDRIJA, Ulica IX. korpusa 17, 5280 Idrija

+386 51 231 049 (MC Idrija)  |  +386 31 675 950 (Tomaž)  |  +386 41 970 567 (Tilen)

info@mcidrija.si  |  info@idrijski-zlikrofi.si