Z bakalco

DPŽ Idrija Cerkno / Zveza LD Idrija / Boštjan Novak

Z bakalco

Meso narežemo na majhne kose v obliki rezancev. Na masti ali olju prepražimo drobno sesekljano čebulo. Dodamo na tanke kolobarje narezano korenje, meso, začimbe, sol in poper po okusu.

Pomokamo in zalijemo z vodo ali juho. Jed na majhnem ognju dušimo do mehkega vsaj 1,5 ure, da se lepo zgosti.

Kuhane idrijske žlikrofe serviramo na krožnik in dodamo bakalco.

Z divjačinsko bakalco

Za pripravo divjačinske bakalce se ravnamo po receptu za bakalco, le da namesto domače jagnjetine uporabimo meso muflona ter jedi dodamo začimbe, ki se podajo k divjačini (strok česna, 2-3 brinove jagode, lovorov list in vejica rožmarina).

Mesu med dušenjem prilijemo 1 dl belega vina. Bakalca je zelo lepe barve, če polovico korenja naribamo in ga dodamo v jed proti koncu dušenja.

Za 4 osebe potrebujemo
  • 500 g ovčjega (jagnečjega) plečeta brez kosti
  • 50 g svinjske masti ali rastlinskega olja
  • 250 g čebule
  • 200 g korenja
  • sol in poper
  • majaron
  • šetraj
  • timijan
  • 20 g moke
  • 5 dl vode (ali pa juhe)
Čas priprave
2 uri
Težavnost

Srednje zahtevna

Mladinski center Idrija

Organizator: ZVEZA DRUŠTEV MC IDRIJA, Ulica IX. korpusa 17, 5280 Idrija

+386 51 231 049 (MC Idrija)  |  +386 31 675 950 (Tomaž)  |  +386 41 970 567 (Tilen)

info@mcidrija.si  |  info@idrijski-zlikrofi.si