Z domačim mladim kuncem

Ivica Skrt

Z domačim mladim kuncem

Kunca razsekamo na manjše kose. V primerno veliki kozici segrejemo olje in na njem opečemo kose mesa. Opečenega preložimo v drugo kozico.

Na preostanku maščobe prepražimo na lističe narezano šalotko, česen in na kolobarje narezan korenček. Zalijemo z juho. V omako dodamo popečene kose kunca, limono in slanino. Solimo, popramo in pokrito dušimo do mehkega. Med dušenjem po potrebi prilivamo juho in meso obračamo. Ko je meso skoraj dušeno, prilijemo malo belega vina in po želji, da je omaka bolj nežna, dodamo košček surovega masla. Dušimo do konca.

Tako pripravljenega kunca ponudimo skupaj s kuhanimi idrijskimi žlikrofi, ki jih polijemo z omako, nastalo pri dušenju mesa.

Opomba: Kunčjemu stegnu, kot je prikazano na sliki, pred pripravo odstranimo stegnenico, narahlo potolčemo in vanj zavijemo 2 rezini hamburške slanine. Stegno povežemo z vrvico, da mu povrnemo prvotno obliko. Naprej postopek dela nadaljujemo, kot je opisano v receptu.

Za 4 osebe potrebujemo
  • 1 kunec, težak okoli 1,5 kg
  • 1 dl olja
  • 100 g korenja
  • 150 g šalotke
  • 4 stroki česna
  • 1 vejica rožmarina
  • rezina neškropljene limone
  • 50 g (dve rezini) hamburške slanine
  • 0,3 dl belega vina
  • košček surovega masla po želji
  • sol in poper
Čas priprave
2 uri
Težavnost

Srednje zahtevna, Zahtevna

Mladinski center Idrija

Organizator: ZVEZA DRUŠTEV MC IDRIJA, Ulica IX. korpusa 17, 5280 Idrija

+386 51 231 049 (MC Idrija)  |  +386 31 675 950 (Tomaž)  |  +386 41 970 567 (Tilen)

info@mcidrija.si  |  info@idrijski-zlikrofi.si