Idrijski žlikrofi so prvi slovenski proizvod, ki ga je Evropska komisija prijavila kot zajamčeno tradicionalno posebnost EU-ja, kar pomeni, da sta zaščitena tako receptura kot tudi tradicionalni način priprave, ter da je ime proizvoda na celotnem območju EU-ja zaščiteno pred potvorbami, zlorabami, posnemanjem in drugimi praksami, ki lahko zavajajo glede resničnega porekla proizvoda.
Gre za značilno oblikovano narodno jed, pripravljeno iz s krompirjevim nadevom polnjenega testa. Uvrščamo jih v krovno kategorijo polnjenih testenin – je pa res, da se od drugih testenin zelo razlikujejo po obliki, specifičnem nadevu in načinu izdelave. So glavna kulinarična specialiteta na Idrijsko-Cerkljanskem, izdelava žlikrofov, ki si prislužijo uradni certifikat Zaščitena tradicionalna posebnost, pa ni prav nič preprosta, saj poteka v kar devetih skrbno definiranih stopnjah.
Leta 2002 so idrijski žlikrofi kot poseben kmetijsko-živilski proizvod dobili status »Zajamčena tradicionalna posebnost«, od januarja 2010 pa so kot zaščiteni proizvod vpisani tudi v register pri Evropski komisiji. Od leta 2006 do 2015 so certificirani proizvajalci, združeni v Društvo za promocijo in zaščito idrijskih jedi, izdelali čez 600 ton idrijskih žlikrofov. Pred šestdesetimi leti je Karel Bezeg, raziskovalec idrijskih šeg in navad, zapisal napotek, ki morda najbolje priča o ljubezni do te imenitne hranljive poslastice, ki je nekoč poganjala cele generacije idrijskih knapov: »Enega se ima v ustih, drugega se drži pred nosom na vilicah in tretjega se gleda še v skledi kot prihodnjega izbranega!«
Vir: lokalna-kakovost.si
Organizator: ZVEZA DRUŠTEV MC IDRIJA, Ulica IX. korpusa 17, 5280 Idrija
+386 51 231 049 (Maša) | +386 31 675 950 (Tomaž) | +386 41 970 567 (Tilen)
info@mcidrija.si | info@idrijski-zlikrofi.si