Projekt GO! Pasta naslavlja izzive gastronomske dediščine Gornje Furlanije (IT) in Goriške (SLO), s poudarkom na dediščini polnjenih testenin, med katere uvrščamo npr. cjarsone (Gornja Furlanija), idrijske žlikrofe, bovške krafe ali kobariške štruklje. Kljub edinstvenosti se polnjene testenine obeh regij soočajo s številnimi izzivi – tako na področju promocije in širše prepoznavnosti, kot tudi pri trajnostnem razvoju in vključevanju mladih v njihov razvoj.

Eden glavnih rezultatov tega projekta je tudi nakup kulinarične prikolice GO! Pasta. Njena prva predstavitev je bila na festivalu Idrijski žlikrofi, ključnem dogodku v Idriji, ki obeležuje lokalno kulinarično dediščino polnjenih testenin. Prikolica je zdaj na voljo za najem lokalnim proizvajalcem žlikrofov in cjarsonov, kar jim omogoča, da svoje izdelke vidneje predstavijo na različnih dogodkih ali tržnicah. Poleg tega prikolica služi tudi promociji projekta in Evropske prestolnice kulture, s čimer poudarja bogato kulturno in gastronomsko tradicijo zahodnih čezmejnih območji Slovenije in Italije.

V sklopu projekta so se odvili tudi trije odmevni dogodki v Gorici/Novi Gorici, ki je 31. marca v palači Lantieri v Gorici združil novinarje, kuharje ter druge kulinarične navdušence, da raziskujejo, okušajo in doživijo bogato kulinarično dediščino idrijskih žlikrofov in karnijskih cjarsonov – dediščino polnjenih testenin, ki je še vedno zelo živa in prisotna v vsakdanji kuhinji tega prostora!

V maju 2025 pa smo uresiničili vizijo projekta in na Trgu Evrope med mestoma Nova gorica in Gorica združil ljudi, okuse in kulturno dediščino dveh sosednjih držav s kulinaričnim festivalom Borderless Pasta!

Čeprav je projekt povezan s kulturno dediščino, je inovativen in zazrt v prihodnost. Prepoznava preteklost, razume sedanjost in gradi našo skupno prihodnost – s krožnikom polnjenih testenin. Dober tek! Buon Appetito! Bon pitic!

Več o projektu in prihajajočih dogodkih si lahko preberete tukaj: https://www.gopasta.info/sl/